
Zo nu en dan verschijnt er ergens een bericht over vroegdiagnostiek of screening. Af en toe schrijf ik daar een reactie op, meestal als blijkt dat onvoldoende rekening gehouden wordt met de algemene effecten van screening.
Ik moedig jullie aan om commentaar op deze posts te geven!
Onderbreking bevolkingsonderzoek borstkanker kost 500 vrouwen het leven. Klopt dat?
Het tijdelijk stilzetten van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker vanwege de coronacrisis en de oplopende wachttijden, kost meer dan vijfhonderd vrouwen de komende jaren het leven. Dat heeft het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven berekend.citaat van de site van het Parool, zondag 7 juni 20:15 Het 20u NOS journaal van 7 juni opende ermee. De tijdelijke…
Screening op longkanker bij (ex)-rokers? Uitleg van een groot onderzoek
Vorige week werden de resultaten gepubliceerd van een groot Nederlands-Belgisch onderzoek naar screening op longkanker bij rokers: De Nelsonstudie. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift: New England Journal of Medicine. Nelson staat voor: Nederlands-Leuvens longkanker screeningsonderzoek. In deze bijdrage leg ik uit wat in dit onderzoek werd gevonden. In de gescreende groep…
De overleving van kanker verbetert. Wat zegt dat eigenlijk?
Het 20u journaal opende er vanavond mee. De NOS baseert zich op de Nederlandse Kankerregistratie (NKR, in te zien via IKNL) Tussen 1990 en 2013 nam de 5-jaars overleving van alle kankerpatiënten bij elkaar toe met 51% Patiënten bij wie de diagnose werd gesteld in 1990 hadden een 5-jaarsoverleving van 43%. In 2013 was dat…
Intermezzo: voordracht van H. Gilbert Welch. Screening is a choice.
Ik heb nu 14 weken lang braaf elke week één nieuw blog geplaatst in de serie ‘alles over screening’. Deze week doorbreek ik de serie met een intermezzo. Op initiatief van de zorgverzekeraar VGZ bracht Gilbert Welch een bezoek aan Nederland. Dat resulteerde in een druk bezocht symposium in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL):…
Vroegdiagnostiek: hoe ik van mijn geloof ben gevallen.
Dit blog is uit 2014, maar nog steeds actueel. Hoe ik stapje voor stapje van mijn geloof in het nut van vroegdiagnostiek en screening ben gevallen. Er rust een verantwoordelijkheid op artsen en beleidsmakers om mensen te wijzen op het feit dat het allemaal niet zo duidelijk is.
Krijg nieuwe content direct in je mailbox.